Wat u moet weten over het taxatierapport

In een taxatierapport staat hoeveel een woning waard is. Dat is waardevolle informatie als u een hypotheek aanvraagt of de hypotheek wilt verhogen. Waar moet u aan denken als u een taxateur inschakelt?

Taxatierapport
Nieuws
Datum: 23-04-2019

Uw hypotheek mag niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Daarom moet u een taxatierapport meesturen als u een hypotheek aanvraagt. Elke geldverstrekker kan eigen eisen stellen aan de taxatie, vraag daarnaar voor u een taxateur inschakelt. In ieder geval moet de taxateur voldoende kennis hebben van de lokale huizenmarkt en daarom binnen 10 tot 30 kilometer van de woning gevestigd zijn. Hij mag niet uw aankoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. Het taxatierapport mag op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek niet ouder zijn dan zes maanden. Vraagt u een hypotheek aan met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan moet het taxatierapport zijn goedgekeurd door een validatie-instituut dat is aangesloten bij de Stichting Taxaties en Validaties.

Hoe werkt een taxateur?

Een taxateur bepaalt de waarde van uw woning door onder meer te kijken naar de staat van onderhoud, de inhoud en de oppervlakte, de energiezuinigheid, de ligging en de omgeving, het bestemmingsplan en de marktsituatie. In een taxatierapport staat niet welke gebreken de woning heeft en hoe hoog de herstelkosten zijn. Daarvoor heeft u een bouwkundige keuring nodig.

Wat kost een taxateur?

De tarieven van taxateurs zijn vrij, het loont dus de moeite om na te gaan waar u het voordeligst uit bent. Controleer wel of alle bijbehorende kosten (kadasterkosten, gemeentelijke kosten, administratiekosten, validatiekosten en btw), inbegrepen zijn. Gemiddeld wordt voor een taxatierapport €500 gerekend. Heeft u een hypotheek nodig die minder dan 90% van de woningwaarde bedraagt, onder de €750.000 ligt en waarvoor u geen NHG vraagt? Sommige banken accepteren dan een zogenaamde automatische taxatie, waarmee u veel voordeliger uit bent. Deze taxatie kunt u online aanvragen, er komt geen taxateur langs. Dat betekent ook dat de taxatie minder nauwkeurig is. De waarde kan daardoor flink afwijken van een gewone taxatie.

Wanneer een taxatierapport?

Behalve voor de aanvraag van een nieuwe hypotheek, heeft u een taxatierapport nodig voor:

Verlaging van de risico-opslag op uw hypotheek. Veel banken accepteren in dit geval ook de WOZ-waarde. Vraag dat eerst na.
Een hogere hypotheek om een verbouwing te financieren. Een taxateur kan de waarde van de woning voor en na verbouwing vaststellen.
Indicatie voor de verkoopprijs van uw huis, afwikkeling van een overlijden, bezwaar tegen de WOZ-beschikking. In deze gevallen is een validatie niet nodig.

Deskundig hypotheekadvies

Heeft u verhuis- of verbouwplannen? Neem contact op met ons kantoor voor een deskundig en onafhankelijk advies over een nieuwe hypotheek of het verhogen van de hypotheek.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.