Veel wintersporters niet goed voorbereid op weg

Veel Nederlanders die met de auto op wintersport gaan, bereiden zich onvoldoende voor. En daarmee riskeren ze forse boetes.

Man legt sneeuwketting aan op z'n auto
Nieuws
Datum: 12-02-2019

Zo heeft 6% van hen geen winterbanden gemonteerd en neemt 14% geen sneeuwkettingen mee. Van de vakantiegangers die wel sneeuwkettingen bij zich hebben, weet 1 op de 5 niet of deze wel passen.

€ 5.000 boete

Ook met de kennis over winterbanden en all seasonbanden is het matig gesteld. Zo weet eenderde niet of hun banden het sneeuwvlok-symbool hebben. En ruim de helft heeft geen idee of ook het M+S-teken (modder en sneeuw) wel op de banden staat.

Daarmee riskeren zo’n 300.000 wintersporters een boete die kan oplopen tot maar liefst € 5.000, zo heeft BOVAG onlangs becijferd. De brancheorganisatie voor mobiliteit liet hiervoor ruim 1.000 Nederlanders interviewen.

Aansprakelijk

Wie niet voldoet aan de wettelijke eisen, loopt bij een ongeval ook nog het risico om (deels) aansprakelijk te worden gesteld. Zelfs als het ongeluk de schuld is van de tegenpartij.

Wielen ‘wintersport-proof’ maken

Wilt u veilig en goed voorbereid met de auto naar uw wintersportbestemming? Wij hebben een paar tips voor u op een rij gezet.

  • Controleer of uw banden de juiste markeringen hebben. Het advies is om alleen op weg te gaan met banden waarop zowel de aanduiding M+S als het sneeuwvloksymbool staan afgebeeld.
  • Controleer of uw banden wel voldoende profiel hebben. In veel wintersportlanden geldt een minimale profieldiepte van 4 mm voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden. Banden met minder profiel worden als zomerbanden beschouwd.
  • Controleer of uw sneeuwkettingen wel passen om uw wielen.
  • Oefen vast een keer met het omleggen van sneeuwkettingen. Zo voorkomt u dat u straks met verkleumde handen staat te stuntelen.

Meer tips

Als u met de auto naar de sneeuw gaat, houd dan ook rekening met de drukte op de wegen. Wilt u weten wat de voorspellingen zijn? Controleer dan de druktekalenders nog even. En lees ook de voorwaarden van uw reisverzekering weer eens door. Reisverzekeringen kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen waar het de dekkingen betreft.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.