Jonge mensen vaak minder financieel bewust

Jonge mensen, waaronder jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar, hebben steeds minder op met geldzaken. Daardoor zijn ze vaak ook minder financieel bewust én minder gelukkig.

Jong stel op de bank
Nieuws
Datum: 16-01-2019

Dat blijkt uit recent onderzoek. Een zorgelijke ontwikkeling, vinden de onderzoekers en opdrachtgever Aegon. Bijkomend nadeel is dat mensen die minder financieel bewust zijn zich ook nog eens minder gelukkig voelen.

Struisvogelpolitiek

Jongeren doen aan struisvogelpolitiek doordat ze niet geconfronteerd willen worden met hun geldzaken. Veel gehoorde redenen hiervoor zijn: “Dan zie je meteen wat er over is van je inkomsten en daar krijg ik stress van”, “Het is zelden goed nieuws”, “Je wordt met de neus op de feiten gedrukt”.

Grote life events

De onderzoekers noemen dit een opvallende ontwikkeling omdat juist jongvolwassenen met grote life events bezig is zoals trouwen, een gezin en een huis kopen. Andere argumenten die de onderzoekers optekenden zijn: “Ik heb er geen tijd voor”, “Ik kan wel leukere dingen doen in die tijd” en “Ik vind het een rotklus”.

Ouders kunnen helpen

Ook budgetinstituut Nibud maakt zich al langer zorgen over de grote groep jongeren en jongvolwassenen die geen goed inzicht heeft in de eigen financiën. Ouders kunnen daarbij  helpen. Tips hoe u dat kunt aanpakken én hoe u uw kinderen op andere manieren financieel kunt helpen, leest u in dit artikel.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.