Drie redenen om nu een eigen bedrijf te beginnen

Het aantal startende ondernemers is in 2018 met 15% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Een ruime meerderheid van de starters is werkzaam als zzp’er. Wat maakt dat deze mensen nu een eigen bedrijf beginnen?

Vrouw met document en laptop
Nieuws
Datum: 16-04-2019

In Nederland begonnen vorig jaar 179 mensen per 10.000 werkzame personen een eigen bedrijf. In totaal waren dat ruim 157.000 starters. Vooral in de transport&logistiek en de bouw nam het aantal starters fors toe, met respectievelijk 38 procent en 34 procent. De meerderheid begint als zzp´er.

Waarom is het nu zo´n goede tijd om de stap naar het ondernemerschap te maken?

  1. Economie bloeit

    Nadat de economische crisis uitbrak in 2008, nam het aantal faillissementen snel toe. In 2013 ging het nog om ruim 10.000 bedrijven die op de fles gingen. Sinds er weer sprake is van economische groei, zijn die bedrijven juist weer nodig. Starters kunnen hun plaats nu innemen. Of ze spelen in op de toegenomen vraag naar bijvoorbeeld bouw- en klusbedrijven en zorgprofessionals.

  2. Krappe arbeidsmarkt
    Door het herstel van de economie is de vraag naar arbeidskrachten fors toegenomen. Op dit moment is de werkloosheid lager dan voor de crisis. Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt en bedrijven hebben moeite geschikte mensen te vinden. Daarom besluiten ze vaker om een zzp´er in te schakelen.
  3. Online platformen

    Wat het ook aantrekkelijk heeft gemaakt om zzp´er te worden, is dat zelfstandigen tegenwoordig relatief eenvoudig aan opdrachten kunnen komen dankzij online platformen als Uber, Temper, Werkspot en Deliveroo. Die lastige acquisitie is dan minder nodig.

Kansen, maar ook risico´s

 Het ondernemerschap biedt mooie kansen, maar kent ook risico´s. Als u als ondernemer succesvol wilt blijven, ook bij economische tegenwind, moet u deze risico´s kennen en beperken. Allereerst zijn dat de bedrijfsrisico´s bijvoorbeeld door aansprakelijkheid en juridische conflicten, door schade aan uw bedrijfsauto, uw inventaris en voorraad en door cybercriminaliteit. Daarnaast loopt u een inkomensrisico omdat u als ondernemer niet terug kunt vallen op sociale voorzieningen zoals de WW, de Ziektewet en de WIA. In slappe tijden en bij ziekte heeft u dan minder of geen inkomsten.

Neem contact op met ons kantoor om te bespreken hoe u als starter met de ondernemersrisico´s om kunt gaan.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.